Pagini

miercuri, 26 noiembrie 2014

Suntem ceea ce consumăm și ceea ce gândim!



“Sănătatea este comoara cel mai des ignorată!”  Emile Coue (1857-1926), farmacist și psiholog francez, considerat printre fondatorii “gândirii pozitive”, el spunea că: gândul rău atrage răul… ceea ce în tradiția noastră s-ar traduce prin : când cobești o pățești!

Omul este carne, sânge și energie și, la fel ca un automobil, funcționarea sa optimă este condiționată de calitatea  combustibilului! Prin comparație, dacă un Rolls Royce va fi alimentat ca un Trabant – e terminat!
Ce simplu înțelegem asta când e vorba de mașină și ce greu înțelegem când e vorba de corpul nostrum, de sănătatea noastră!

Celulele corpului nostrum se reânnoiesc permanent și odată cu ele țesuturile, organelle deci, întrgul. Asupra perioadei de reânnoire totală a organismului cercetătorii mai au încă opinii divergente, astfel unii cred că reânnoirea are loc la 7 ani, pe când alții cred că aceasta se produce annual în proporție  de 98 % (mucoasa digestivă se reânnoiește din 4 în 4 zile)… iar din observațiile mele privind vindecarea unor boli grave tind să cred că acest timp al vindecării este undeva la mijloc - și este important condiționat mental!

Organismul este un adevărat “reactor  nuclear la rece (37 grade C)” iar material necesare schimbării sunt alimentele ingurgitate care suferă transformări și sub energia gândurilor!

Suntem ceea ce consumăm și ceea ce gândim!

De aici, se poate aprecia rolul extraordinar pe care îl joacă alimentaţia şi atitudinea în păstrarea sănătăţii, ca şi în recuperarea ei.
Organismele prelucrează alimentele ingerate şi, printr-un şir lung de procesări enzimatice le transformă în hrană celulară: vitamine, minerale, aminoacizi, glucoză, acizi graşi şi apă.
Biochimic, enzimele sunt inductori şi catalizatori ai proceselor desfăşurate în micile reactoare: celulele”! Enzimele acţionează specific, pe principii sinergice  dar şi antagonice, favorizându-şi sau împiedicându-şi activitatea!

Lipsa de chef, de vitalitate, de energie este de multe ori primul semn de perturbare a fiziologiei organismului , de imposibilitate a acestuia de a-şi reveni la normal.

Această stare poate fi indusă atât de istovirea zilnică, dar mai ales de calitatea “combustibilului” folosit.
Pe de altă parte, cu cât trecem peste vârsta de 50 de ani…cantitatea şi calitatea secreţiilor se modifică – în sensul că disponibilitatea lor scade faţă de alimente grele dar şi faţă de cantităţile ingerate, iar convivialitatea, ca stimul al poftei de mâncare, este mai importantă decât în tinereţe.

Pentru o bună stare, organismul trebuie să fie corgestect alimentat, dar în acelaşi timp trebuie să beneficieze şi de o corectă digestie, circulaţie şi de reacţii biochimiceoptime – toate, în final, condiţionând cantitatea şi calitatea energetică realizată.

Deci, o bună masticaţie, o bună digestie gastrică şi intestinală, calitatea secreţiilor hepatice şi pancreatice sunt factori foarte importanţi în absorbţia adecvată a nutrienţilor optim ingurgitaţi.
Se cunosc câteva sute de enzyme dar, trei dintre ele sunt majore în declanşarea şi determinarea procesului de digestie: ptialina,acidul clorhidric şi pepsina.

Ptialina este secretată numai la nivelul cavităţii bucale, calitatea şi cantitatea ei fiind condiţionată de:
-          calitatea alimentului consumat;
-          apetit;
-          masticaţie;
-          starea psihică şi calitatea mediului în care se desfăşoară masa.
Dulciurile naturale complexe (amidonul) se metabolizează, în cea mai mare parte, în gură sub acţiunea ptialinei. Digestia lor gastrică şi intestinală este redusă, comparativ cu digestia bucală, motiv pentru care se recomandă mestecatul îndelung.

Acidul clorhidric acţionează precum enzimele fără a avea structura acestora. El este responsabil de digestia grăsimilor şi de predigestia proteinelor, pe când pepsina este o enzimă, specifică şi exclusiv specializată, pentru digerarea proteinelor.
Aceste principii active sunt secretate la nivel gastric, cantitatea şi calitatea lor fiind condiţionată, în principiu, de aceeaşi factori ca şi secreţia de ptialină.
Astfel transformată, simplist spus, hrana trece în intestinal subţire unde celulele specializate continuă procesul de digestie şi declanşează absorbţia nutrienţilor.

Odată trecuţi în sânge, aceştia sunt folosiţi pentru refacerea scheletului, muşchilor, sângelui etc. din acest process rezultând şi resturi metabolice care sunt eliminate pe cale:
-          respirator (aer expirat);
-          tegumentară (perspiraţie şi transpiraţie);
-          renală (urină);
-          intestinală (fecale).
Când  una dintre cele patru etape ale nutriţiei (digestia, absorbţia, metabolizarea, eliminarea) este defectuoasă , toate celelalte etape sunt afectate.

Se produce o reacţie în lanţ şi negativă, tradusă pri unul sau mai multe dintre următoarele simptome: halenă, balonare, arsuri epigastrice, dureri de stomac, diaree, constipaţie, modificări ale greutăţii (obezitate sau slăbire), fasciculaţii, spasme musculare, insomnie, depresie, dureri de cap, lipsă de energie, tensiune nervoasă, tegumente şi păr terne, fără strălucire, unghii pătate care se rup uşor etc.

Deci, hrănirea presupune alimnete sănătoase, dar şi un aparat digestiv sănătos! Numai împreună şi corelate cu atitudinea dau starea de sănătate!


Dr. Floarea Damaschin, 333 sfaturi pentru alimentaţie şi alimente sănătoase, Editura Sfinţii Martiri Brâncoveni, 2013, p.19-22

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu