Pagini

duminică, 6 aprilie 2014

Nuca, cel mai bun doctor pentru inimă şi minte


Miezul de nucă este un aliment delicios şi folositor în bucătărie la prepararea deserturilor, dar are în acelaşi timp şi calităţi terapeutice de invidiat, aducând beneficii greu de egalat dacă sunt consumate cât mai des.


În Evul Mediu, nuca era recunoscută pentru rolul tămăduitor în cazul bolilor mintale. Se credea că forma fructului aduce cu forma creierului, de aceea are efect în tratarea minţii. Cercetările moderne au arătat că nuca este stimulent al memoriei şi e recomandată celor ce depun un efort intelectual sporit. De asemenea, antioxidanţii conţinuţi în miezul fructului reglează pe cale naturală nivelul colesterolului în sânge şi, implicit, tensiunea arterială. Consumul periodic de nuci proaspete întăreşte vasele de sânge şi previne deteriorarea acestora. 

Datorită bogăţiei în vitamina E, consumatorii de nuci prezintă risc minim de a face un atac de cord. Opt nuci pe zi ţin arterele flexibile, inima sănătoasă şi previn apariţia atacului vascular cerebral, arată un studiu american recent. Specialiştii ne sfătuiesc să consumăm nuci mai ales după o masă bogată în grăsimi pentru a atenua efectele lor negative asupra organismului. Experţii au mai observat că persoanele care mănâncă nuci de cel puţin două ori pe săptămână au un risc de două ori mai mic de a suferi o criză cardiacă subită faţă de cei care nu mănâncă deloc nuci.

Uleiul de nucă şi beneficiile sale

Despre uleiul de nucă presat la rece se spune că este mult mai bun decât cel de măsline, datorită marii cantităţi de acizi omega 3 şi 6. În urma mai multor studii şi cercetări s-a ajuns la concluzia că este o sursă extrem de bogată de antioxidanţi şi acid elagic, ce au rol important în eliminarea toxinelor şi a diverselor substanţe nocive din organism, care sunt indirect sau direct asociate cu dezvoltarea mai multor tipuri de cancer. Pe de altă parte, acidul elagic împiedică multiplicarea şi dezvoltarea celulelor canceroase. Uleiul de nucă nu trebuie să lipsească din alimentaţia persoanelor cu colesterolul crescut şi a celor predispuse la ateroscleroză.

Dimineaţa, pe nemâncate, se iau două linguri cu ulei, într-o cură de opt zile pe lună. Se recomandă, de asemenea, persoanelor care depun efort intelectual, cu deosebire elevilor şi studenţilor, dar şi celor care prestează muncă fizică grea. Acest tip de ulei este deosebit de pretenţios şi râncezeşte foarte repede, trebuie păstrat la rece şi întuneric ca să reziste măcar şase luni de la preparare. Nu se foloseşte la gătit deoarece temperaturile înalte îi alterează atât gustul, cât şi aroma. Poate fi însă folosit la salate, în preparatele care conţin paste sau la prepararea prăjiturilor, cărora le dă un gust şi o aromă deosebite.

Sursa: gazetanoua.ro


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu