Pagini

luni, 17 martie 2014

Loboda previne astenia de primăvară

Loboda (atriplex hortensis)

Frunzele colorate sunt de cele mai multe ori folosite în ciorbele de primăvară, dar loboda este un dar de la mama natură pe care nu-l folosim pe masura potenţialului.
Loboda mai este numită şi spanacul francezului şi are gust foarte plăcut, chiar şi consumată crudă. Loboda previne astenia de primăvară, vindecă afecţiuni pulmonare şi durerile de stomac.

Planta este anuală, se înmulţeşte prin seminţe şi se cultivă în grădini atât toamna cât şi primăvara datorită rezistenţei la temperaturi scăzute, poate apărea şi spontan pe la marginea drumurilor, pe locuri virane sau pârloage.
Creşte atât la umbră cât şi la soare, este rar atacată de dăunători. Se recoltează când este încă tânără şi fragedş, prin smulgere. Este o plantpă cu port înalt, prezintă tulpina simplă sau ramificată, frunzele pot fi de culoare verde (var. viridis), roşu-violacee (suber), uşor gălbui (luteus), sunt mari, de formă trunghiulară şi uşor catifelate la atingere. Florile sunt de culoare verde sau roşie.  Seminţele sunt de mici dimensiuni, incapsulate în aceste fructe denumite achene.

În scop fitoterapeutic se utilizează frunzele şi uneori seminţele.

Planta conţine glucide, celuloză, proteine, substanţe minerale, acidul oxalic liber, pigmenţi clorofilieni şi carotenoizi.

Are acţiune diuretic-depurativă, remineralizantă şi vitaminizantă, emolientă, emetică, calmantă.

Planta este utilizată în special în bucătărie în salate, borşuri, ciorbe sau plăcinte şi ca remediu natural în medicina populară.

Uz intern:

- afectiuni pulmonare, dureri de stomac – sub forma de extract, sucuri sau fierturi din frunze, infuzie sau decoct din seminte.

Uz extern:

- vindecarea bubelor – sub forma de cataplasme din frunze fierte sau tocate.


Loboda conţine de două ori mai multă vitamina C decât kiwi sau lămâia, cantităţi importante de fier şi de vitamina K - ce creşte rezistenţa vaselor sangvine şi reduce riscul de accident vascular. În plus, puţină lume ştie că planta are proprietăţi diuretice.

Curăţă sângele şi stimulează metabolismul

Loboda are efect uşor laxativ şi joacă un rol important în curăţarea sângelui. Pentru aceasta nu e nevoie de ceaiuri sau de tincturi sofisticate, ci planta poate fi folosită, pur şi simplu, în ciorbe sau salate. Mai ales în curele de detoxificare, consumarea frunzelor tinere în stare crudă este cu atât mai indicată, ele având rol diuretic. În plus, planta mai conţine pigmenţi antioxidanţi, care ajută organismul să se regenereze, încetineşte procesele de îmbătrânire şi este un bun remineralizant. De asemenea, stimulează metabolismul.

În amestec cu oţet, miere şi sare tratează gâtul inflamat

Consumul regulat de lobodă este eficient în ameliorarea sau tratarea acneei, astmului, chisturilor ovariene ori alergiilor, ea având un excelent efect mineralizant şi vitaminizant. Din acest motiv, loboda este utilă şi pentru tratarea tusei, a gâtului inflamat şi a gutei. În aceste situaţii se obţin rezultate mai bune dacă fiertura e amestecată cu puţin oţet, miere şi sare.

Cataplasme pentru vindecarea rănilor

Mai mult, sub formă de infuzie planta este utilă în tratarea afecţiunilor pulmonare şi a durerilor de stomac, iar sub formă de cataplasmă ajută la vindecarea bubelor şi rănilor. Infuzia poate fi făcută, pur şi simplu, ca un ceai sau sub formă de ciorbă, alături de alte legume (ceapă, usturoi verde şi leuştean). În ceea ce priveşte cataplasmele, se fierbe planta până dă apa în clocot, apoi se lasă să se răcească puţin. Când loboda încă e călduţă se înfăşoară în tifon şi se pune pe locul cu probleme, unde se ţine minimum 30 de minute.

Conţine multe substanţe benefice

Loboda conţine multe substanţe benefice organismului uman. De exemplu, în 100 de grame de plantă se găsesc: 17 grame de proteine, 3 grame de grăsimi, 56 de grame de carbohidraţi, 11 grame de fibre, 150 de miligrame de potasiu, 10 grame de fier, 2 grame de
cupru, 500 de grame de magneziu, 800 de grame de vitamina K, dar şi calciu şi betacaroten.

Atenţie! Persoanele cu pietre la rinichi nu au voie să consume planta în cantităţi mari sau în scopuri terapeutice.

Sursa: lataifas.ro


2 comentarii:

  1. Corecteaza-ti blogul frate inainte sa publici. Tu nu vezi ce scrii?
    Citez de mai sus:

    ” Loboda conţine multe substanţe benefice organismului uman. De exemplu, în 100 de grame de plantă se găsesc: 17 grame de proteine, 3 grame de grăsimi, 56 de grame de carbohidraţi, 11 grame de fibre, 150 de miligrame de potasiu, 10 grame de fier, 2 grame de
    cupru, 500 de grame de magneziu, 800 de grame de vitamina K, dar şi calciu şi betacaroten.”

    IA CALCULEAZA TU GRAMELE DE MAI SUS SI VEZI CÂT ÎȚI DĂ? ;)

    DECI DACA 100 DE GRAME DE PLANTA ARE LA TINE 500 DE GRAME NUMAI MAGNEZIU ȘI INCA 800 DE GRAME DEVITAMINA K, ATUNCI CE PĂRERE POT SA MAI AM DE POSTAREA DE MAI SUS, SINCER ?

    In rest, poate e ok.

    RăspundețiȘtergere