Pagini

luni, 28 octombrie 2013

Vânăta - beneficii asupra sănătății

Din clasa cartofului și roșiei, vânăta poate fi cultivată între august și octombrie. Gustul său delicios, ușor amărui, dar și numeroasele beneficii asupra sănătății o recomandă pentru a fi introdusă în alimentația curentă a verii și toamnei.


Este bogata în fibre și tocmai de aceea protejează digestia, în minerale, vitamine, proteine, dar și fitonutrienți cu rol antioxidant.

Beneficiile vinetei 

a. Vanata este o adevarata hrana pentru creier

Vinetele contin un fitonutrient numit nasunin care protejeaza membranele celulelor impotriva radicalilor liberi. In testele efectuate pe animale s-a descoperit ca nasuninul protejeaza lipidele din membranele celulelor creierului.

b. Sursa importanta de antioxidanti

Potrivit cercetarilor, vinetele sunt bogate in comsupi fenolici. Acestea actioneaza precum antioxidantii, protejand impotriva stresului oxidativ, a infectiilor cauzate de bacterii si ciuperci.

Vanata are proprietati antimutagenice (anti-cancer), antimicrobiene, anti LDL (colesterol "rau") si antivirale datorita continutului de acid clorogenic.
Rich in Phenolic Antioxidant Compounds

c. Benefica pentru sistemul cardiovascular

In testele efectuate pe animale s-a demonstrat ca sucul de vanata a micsorat colesterolul si a relaxat peretii vaselor de sange, imbunatatind circulatia sangvina. Lucrul acesta a fost posibil datorita nasuninului si a fitonutrientilor din vinete.

d. Protejeaza impotriva radicalilor liberi

Excesul de fier mareste producerea de radicali liberi si este asociat cu riscul aparitiei bolilor de inima si a cancerului. In perioada menstruatiei femeile pierd fier si riscul este scazut in cazul lor. Mai expuse sunt in perioada de dupa menopauza.

Nasuninul este un chelator de fier ceea ce inseamna ca protejeaza impotriva formarii radicalilor liberi, previne distrugerea membranelor celulelor, a aparitiei cancerului si a artritei reumatoide.

Sucul vinetei are proprietati de reducere a colesterolului si de relaxare a vaselor de sange. Astfel, circulatia sangelui se imbunatateste, iar vanata poate fi considerata un scut natural impotriva bolilor cardiovasculare, daca se consuma cu regularitate.

Daca nu stiai, si tabacul face parte din clasa de legume a vinetei, iar studiile cercetatorilor americani au aratat ca inclusiv ea contine o cantitate mica de tabac. Mai mult, exista persoane care nu tolereaza vanata si au reactii alergice de la ea.

In proportie de 95% vanata contine apa, iar daca o folosesti ca mancare, trebuie sa stii ca odata sarata, vanatat nu va mai absorbi ulei. Astfel, mancarea de vinete nu numai ca este sanatoasa ci si saraca in grasimi.

Sursa: www.eva.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu