Pagini

vineri, 4 octombrie 2013

Gulia, o legumă bogată în vitamina C și antioxidanți

Toamna, din bucataria bunicelor noastre nu lipseau niciodată guliile. Ba chiar erau plasate la loc de cinste ca leac pentru diverse afecțiuni și introduse aproape zilnic în meniul casei. Astăzi însă, aproape că le-am uitat gustul și beneficiile.
Gulia este excelentă pentru sănătate . Conține  vitamine și minerale, având și un continut scăzut de calorii: doar 27 calorii la 100 g de gulie,este indicată în dietele hipocalorice, dar și în dieta diabeticului deoarece ajută la stabilizarea nivelului glucozei din sânge.
Ca aspect aduce cumva cu un cartof, însă gustul său seamănă cu cel de ridiche, sau, mai degrabă cu cotorul crud de varză. 
Guliile fac parte din familia Cruciferelor, la fel ca și varza,conopidabroccoli, varza de Bruxelles, iar gustul lor e ușor dulceag, este asemănător cu cel al cotorului de varză. Deși, la noi în țară și-a mai pierdut din popularitate în ultima perioadă, gulia este în continuare foarte apreciată în Germania, Polonia și țările nordice.
Studiile arată că un consum regulat de legume din familia crucifere contribuie la prevenirea unor tipuri de cancer.
Ce nutrienți conține gulia? În alimentația copilului gulia ca și celelalte legume din această familie, e de preferat să se introducă pe la vârsta de 10 luni , respectand regula celor 4 zile și în acest caz.
Cum alegem gulia? O găsim în piețe din primăvară până toamna târziu. Alegeți guliile nu prea mari pentru că cele bătrâne sunt lemnoase; ideale sunt cele de aproximativ 5 -7 cm în diametru. Frunzele sunt un bun indicator al prospețimii: ele nu trebuie să fie ofilite sau gălbui, iar bulbul în sine trebuie să fie de un verde deschis, fără pete sau lovituri. Dacă este proaspăt recoltată, gulia își păstrează prospețimea până la 2 săptămâni depozitată în frigider.
Cum putem prepara gulia pentru copiii noștri?  Atunci când o curățați, aveți grijă să îndepărtați și partea mai lemnoasă care se găsește de obicei imediat sub coajă. De la gulie se consumă de obicei partea sferică, însă e important de știut că și frunzele ei, atât timp cât sunt proaspete, sunt foarte nutritive și e păcat să le aruncăm. Adăugați-le în supe sau în ciorbe, în mâncarea de gulie pentru un plus de nutriție.
Gulia în stare proaspătă este o sursă foarte importantă de vitamina C, 100 grame din această legumă furnizându-ne necesarul de vitamina C (acid ascorbic) pentru o zi întreagă. Vitamina C este un antioxodant puternic care protejează corpul de boli, neutralizând radicalii liberi, contribuie la sănătatea oaselor, cartilajelor, dinților și gingiilor, accelerează cicatrizarea rănilor, protejează contra infecțiilor și favorizează absorbția fierului în organism. De asemenea este bogată în complexul de vitamine B, în special vitamina B6,  care are un rol important în accelerarea metabolismului și menținerea sănătății pielii și a părului.
Decoctul de gulie are efect emolient asupra căilor respiratorii, fiind indicat în cazurile de răguşeală, tuse, dureri în gât. Un alt preparat recomandat în astfel de cazuri este siropul de gulie. Acesta se pregăteşte scobind o gulie şi umplând cavitatea cu miere. Siropul se obţine în câteva ore.
Guliile asigură doze suplimentare de vitamina C fumătorilor, femeilor însărcinate şi vârstnicilor, care au nevoie de peste 120 mg de vitamina C zilnic. O altă vitamină care le conferă guliilor proprietatea de a întări imunitatea este vitamina B6. Aceasta accelerează producţia de globule roşii, ceea ce contribuie la buna funcţionare a sistemului imunitar.

Gulia este plină și de minerale precum potasiu, magneziu, calciu, sodiu, fier, mangan și cupru. Potasiul ajută la sinteza proteinelor și cuprul facilitează absorbția fierului, iar manganul are proprietăți antioxidante. Într-o cantitate deloc neglijabilă, gulia conține și fosfor, substanță minerală care joacă un rol esențial în formarea și menținerea sănătății oaselor și dinților, în întărirea sistemului imunitar și contribuie la creșterea și regenerarea țesuturilor.
Marele avantaj al consumului guliei este acela ca este un aliment permis si in cazul diabetului, favorizand reglarea nivelului glucozei din sange. Guliile au 0 colesterol, 0 zaharuri si doar 0,2 grasimi la suta de grame. In schimb, aveti mare grija daca suferiti de afectiuni ale tiroidei. In acest caz, nu ar trebui sa consumati gulie caci aceasta contine glicosinolati ce impiedica asimilarea iodului de catre tiroida.
Guliile sunt de culoare verde sau violet și se pot consuma atât în stare crudă, cu sare, cât și gătite.
Gulia poate fi consumată cu succes sub formă crudă în salate, dar și gătită sub diverse forme: supe, piureuri, la cuptor cu diverse umpluturi, în funcție de vârsta copilului. Se poate consuma și sub formă de suc proaspăt în combinație cu sucul de morcov sau țelină, pentru a vă bucura de toate proprietățile ei curative.
Sucul natural de guile - deosebit de bogat in calciu , constitue un aliment-medicament excelent ptr copii si , in general , ptr toti aceia care au deficiente de pierdere de calciu . Fiind un puternic alcalinizator , contribuie la reducerea alcalinitatii . Este un activ diuretic si depurativ . Are efecte favorabile in : anemii, creștere, rahitism, hiperaciditate gastric, reumatism.
De reținut : La prepararea sucului se folosesc și frunzele . Continutul ridicat de calciu  este recomandat in mod special copiilor in perioada de crestere si femeilor gravide . Combinand sucul de gulie cu cel de morcovi, papadie si telina , obtinem un amestec eficace in intarirea dintilor si oaselor . In alta combinatie de suc de gulie , morcovi si spanac , s-a dovedit utila in cazurile dificile de hemoroizi (cu recomandarea mentinerii unui regim de legume si fructe crude) . Sucul se prepara din gulii proaspete si sanatoase. Se spala , se curata de coaja , se spala din nou si se zvânta . Sucul se obtine cu ajutorul storcatorului electric sau , in lipsa acestuia prin folosirea razuitorii metalice , și după aceea prin presare . Se consumă imediat.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu