Pagini

miercuri, 18 septembrie 2013

Gutuia – fructul care vindecă numeroase afecțiuni

Cu peste 4.000 de ani în urmă, grecii şi romanii foloseau gutuile pentru întărirea imunităţii. Consumul gutuilor aduce o serie de beneficii sănătătii, datorita continutului bogat in saruri de magneziu, de fier si de potasiu.


Despre gutuie si beneficiile ei aflăm încă din Antichitate, din anul 600 i.Hr., cand era considerat, in Grecia Antica, fructul preferat al Afroditei.

Acest fruct provine, ca origine, din Caucaz. Gutuile nu au fost niciodata la fel de populare ca celelalte fructe de toamna, cum ar fi merele sau perele, iar probabil acest lucru se datoreaza si faptului ca nu prea pot fi consummate crude, direct culese din pomul roditor.

Gutuile sunt bogate in principii bioactive, cum ar fi taninul, pectinele, precum si in vitamine, A, B, C si PP.

Asocierea tanin-pectina are actiune favorabila asupra mucoasei digestive. Antioxidantii din compozitia gutuii ajuta organismul sa lupte impotriva radicalilor liberi si reduce riscul de cancer. Datorita concentratiei de potasiu, gutuia poate ajuta si la scaderea presiunii vasculare.

Fructul este foarte apreciat pentru calitatile sale antiinflamatoare, astringente, analgezice, emoliente, digestive, tonice si expectorante si lista ar putea continua pentru ca specialistii atribuie acestui fruct o suta de proprietati.

Gutuile, cu forma lor ciudata, intre un mar si o para, sunt galben-aurii, de dimensiuni mari, puternic parfumate, astringente si dulci-amarui. Gutuile sunt ultimele fructe care se coc toamna, tarziu.

O gutuie, mancata dimineata, pe stomacul gol, iti intareste gingiile si-ti remineralizeaza dintii, te ajuta sa elimini toxinele din organism si sa scapi de oboseala. Datorita cantitatii mari de vitamina C din compozitie, sucul de gutui te protejeaza contra infectiilor de sezon, raceli si gripa, si totodata inhiba dezvoltarea de microelemente care declanseaza hepatita.

Un pahar de suc de gutuie, consumat zilnic, timp de o luna, ajuta ficatul in caz de hepatita. Sub forma de salata in combinatie cu mere, morcov si miere de albine, gutuile se recomanda dimineata, la micul dejun, in caz de probleme hepato-biliare. Sucul se recomanda ca tratament si in bolile pulmonare, dar si cand ne doare in gat, tusim sau ne curge nasul.

Gutuia are proprietati antidepresive. Suferinzilor li se recomanda cate o lingura de dulceata de gutui dupa fiecare masa. De asemenea, in camera in care doarme bolnavul, e bine sa se tina pe masa doua gutui. Compotul de gutui neindulcit sau o jumatate de fruct mancat pe stomacul gol calmeaza crampele intestinale. Consumul regulat de gutui imbunatateste digestia si ajuta la scaderea colesterolului.

In trecut, la sate, femeile scaldau copiii slabi si persoanele bolnave in decoct de gutui ca sa-si recapete pofta de mancare si forta. Deoarece este un stimulent pentru apetit, copiilor anemici si celor mofturosi la mancare li se recomanda acest fruct dulce-acrisor ca un remediu foarte bun, timp de macar o luna. Gutuile pot fi consumate ca atare sau se pot adauga in diferite feluri de mancare, acolo unde se obisnuieste.


Specialistii sustin ca gutuile au un continut ridicat de substante pectice, importante in reducerea colesterolului din organism si a riscului de aparitie a bolilor cardiovasculare.

Decoctul si maceratul

Decoct din seminţe de gutuie: 5-10 grame de seminţe se fierb în 100 ml de apa până capătă consistenta gelatinei. Se foloseşte intern, câte o lingura de trei-patru ori pe zi, în cazul bronşitelor, al tusei cu sânge, al hemoragiilor uterine. Sub forma de gargara se foloseşte în tratamentul anghinei. De asemenea, extern, sub forma de comprese, e antiinflamator, ajutând în afecţiunile ochilor, arsuri și iritaţii ale pielii.

Semințele

Seminţele sunt un bun laxativ, fiind astringente și antiinflamatorii. Înmuiate câteva ore în apa, formează o masa mucilaginoasa care are o acţiune calmantă și emolientă, fiind folosită în tratamentul bolilor respiratorii, în special la copii. Extern, calmează și reduc arsurile minore.

Atenţie! Seminţele sunt otrăvitoare consumate în cantitate mare, putând cauza insuficiente respiratorii și chiar moartea. În cantităţi mici s-a constatat însa ca substanţa pe care o contin stimulează respiraţia si îmbunătăţeşte digestia, iar potrivit unor studii recente ar fi benefica și în tratarea cancerului. 5 minute în 250 ml de apa, la foc mic. Se bea călduţ, eventual îndulcit. Cu gust astringent, siropul preparat din fructul necopt este folosit în tratamentul diareei, fiind foarte sănătos pentru copii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu