Pagini

miercuri, 12 martie 2014

Efectele uimitoare ale consumului de afine

Consumul unei căni de afine zilnic poate îmbunătăți radical starea de sănătate, spun experții. Acest obicei ne poate pune la dispoziție fibre extrem de benefice, ceea ce înseamnă în primul rând un sistem digestiv sănătos.
După cum menționează nutriționistul Dora Walsh în publicația Times of India, fructele de pădure conțin foarte multe substanțe benefice pentru oragnism, cum ar fi antocianine, proantocianine, resveratrol, flavonoizi, tanine.

Acestea inhibă mecanismele de producere a celulelor canceroase, datorită numeroaselor substanțe fitochimice, încetinind declinul cognitiv asociat apariției bolii Alzheimer și reducând riscul de accident vascular.

Afinele pot fi ușor încorporate în ceea ce mâncăm în fiecare săptămână. Reprezintă o sursă importantă de minerale: mangan, vitamina A, fier, calciu, vitamina K, vitamina E, zinc, fosfor și seleniu.

Utilizarea de afine scade nivelul colesterolului, normalizeaza funcționarea sistemului cardio-vascular, întărește vasele sangvine, îmbunătățește memoria, are un efect calmant și de întinerire.

Consumul acestor fructe bogate în antioxidanți reduce riscul de boli cardiovasculare, protejând pereții vasculari.

Afinele vindecă bolile rinichilor și diabetul zaharat

Cercetările mai vechi sau mai noi au concluzionat că persoanele care mănâncă fructe și legume închise la culoare, aproape negre, sunt ferite de grave probleme de sănătate, cum ar fi bolile hepatice, cancerul, anemia, osteoporoza, afecțiunile cardiace sau degenerative, precum maladia Alzheimer.

Asta, deoarece aceste fructe sunt foarte bogate în vitamina C și grupul de vitamine B cu efect antiinflamator, antiâmbătrânire, antidiabetic și care, împreună, acționează ca un adevărat scut împotriva cancerului.

Afinul, un arbust nu prea înalt care crește în zonele montane, înflorește în mai, iunie și fructele sale, afinele, niște bobițe bleumarin, brumate, suculente, dulci-acrișoare, se coc în iulie, august. Consumate cu regularitate, afinile cresc imunitatea organismului, au grijă de ficat și stomac, curătă sângele, vindecă bolile rinichilor, întrețin mintea sănătoasă.

Afinele sunt bogate în acizi organici, minerale precum fier, potasiu, mangan, cupru, sulf, fosfor, zinc și crom, vitamine, taninuri, alcool și ulei esențial. Frunzele de afin, culese primăvara, înainte de a ajunge la maturitate, au și ele o compoziție care ajută în tratarea a numeroase boli, cum ar fi diabetul zaharat.

Afinele pot fi consumate ca atare, congelate, găsindu-se sub această formă tot anul la supermarket, sub forma de suc proaspăt, pulbere preparată din afine uscate ori sub formă de decoct, din frunze ori fructe uscate.

Bolnavilor de diabet li se recomandă să consume afine pe tot parcursul anului și să bea decoct din frunze ori fructe uscate, care se găsesc de cumpărat la plafar. Afinele reduc cantitatea de zahăr din sânge și stimulează funcționarea pancreasului.

Stimulează regenerarea celulelor de la nivelul retinei

Consumul de afine proaspete tratează infecțiile urinare, afecțiunile hepatice, stimulează regenerarea celulelor de la nivelul retinei cu efect benefic asupra vederii noastre, reduce riscul de boli cardiovasculare, previn infarctul miocardic. Dacă mesteci fructe de afine, poftele dispar.

Studii recente spun că un consum frecvent de afine ajută la menținerea sănătății creierului, prevenind astfel boala Alzheimer și sporind performanțele intelectuale. Afinele îmbunătățesc semnificativ memoria, motiv pentru care elevii și studenii conștiincioși, cei care învață mult, dar și alte persoane care încă mai au de studiat, ar trebui să le consume zilnic.

Pulberea de afine se obține măcinând fructele uscate în râșnița electrică de cafea. Nu se râșnește mult odată, e suficientă o poție pentru 10 - 15 zile. Zilnic se iau câte patru lingurițe de pulbere, cu puțină apă, cu o jumătate de oră înainte de mese.

Mierea de afine este unică, atât în ceea ce privește gustul, cât și proprietățile terapeutice, de aceea este și foarte scumpă. Este parfumată și închisă la culoare.

Sursa: ziare.com

Un comentariu:

  1. Afinele sunt fructele ce contin cei mai multi antioxidanti. Acestia fac adevarate minuni, intarind si promovand sistemul imunitar si asigurand un rol anti bacterian. In plus, contribuie la cresterea nivelului hemoglobinei si al oxigenului in sange. Dar asta numai daca aveti norocul sa cumnparati si sa consumati afine proaspete sau congelate care n-au cunoscut gustul pesticidelor, ci doar al fertilizatorilor naturali. Plantatia de afine Liciniu, din Vistea de Sus, judetul Brasov, foloseste fertilizatori naturali si are 11 ha din suprafata certificate Bio. Ce inseamna asta? Inseamna ca afinele produse aici se vand si se consuma cu succes atat in Romania cat si in cateva tari europene importante, ca Portugalia, Olanda sau Marea Britanie. Ambalarea fructelor, depozitarea si procesarea lor se face in conditii europene si moderne, firma avand capacitatile si spatiul necesare in acest sens.

    Daca am reusit sa va fac pofta si eu pentru mai multe compozitii cu afine produse naturale, atunci nu ezitati sa va uitati peste pagina Liciniu – http://liciniu.com/.

    RăspundețiȘtergere